Alaptarea este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru copilul tau imediat dupa nastere. Nicio formula de lapte inventata pana acum nu a reusit sa egaleze laptele matern, ideal pentru hrana exclusiva a sugarului pana la 6 luni. Beneficiile alaptarii sunt numeroase atat pentru mama cat si pentru copil.

Avantajele laptelui matern pentru copil

Sistemul digestiv al nou-nascutului este inca imatur, iar laptele mamei este perfect adaptat nevoilor celui mic. Nu toate mamele au acelasi lapte si chiar laptele de la aceeasi mama este diferit pe parcursul unei zile.

Laptele matern astampara atat foamea cat si setea copilului si este digerat cu usurinta. Sugarii alimentati la san fac mai rar colici decat cei alimentati cu lapte praf.

Sistemul imun al copilului se dezvolta pana la varsta de 4 ani, iar laptele matern protejeaza bebelusul de anumite infectii virale, bacteriene sau micotice.

Proteinele din lapte sunt zerul si cazeina. In laptele matern se gaseste mai mult zer, cu proprietati fantastice de lupta impotriva infectiilor. Atunci cand apelezi la formula, asigura-te ca aceasta are mai mult zer decat cazeina, altfel copilul este mai predispus la infectii si ar putea avea probleme la digerarea laptelui.

Sugarul alimentat la cerere se va hrani doar atunci cand ii este foame. Mai tarziu, in adolescenta si la maturitate, nu va face excese alimentare si nu va manca pentru a combate stresul.

Este mult mai comod sa alaptezi. Laptele matern nu necesita preparare, incalzire, este disponibil oricand, in cantitatea potrivita.

Laptele matern scade riscul obezitatii, diabetului, astmului, anemiei, alergiior, limfomului, leucemiei, bolilor intestinale sau bolilor cardiovasculare la maturitate.

Beneficiile alaptarii pentru mama

Alaptarea ajuta la scaderea in greutate a mamei dupa nastere, iar uterul revine mai rapid la dimensiunile dinainte de
sarcina.

Depresiile postnatale sunt mai putin frecvente in randul mamicilor care isi hranesc copilasii la san.

Alaptarea scade riscul aparitiei cancerului de san si ovarian, al osteoporozei, reduce avansarea endometriozei.

Alaptarea nu determina lasarea sanilor, ci schimbarile hormonale din corpul mamei afecteaza elasticitatea pielii. Ai grija sa porti bustiere adecvate in ultimele luni de sarcina si pe durata alaptarii.

Un avantaj deloc neglijabil al alaptarii pentru intreaga familie este cel financiar. Inutil de mentionat cate economii vei face nefiind nevoita sa cumperi laptele in sine, biberoane, sterilizatoare, suzete etc.

Daca niciunul dintre argumentele de mai sus nu te-a convins, nu uita ca alaptarea va crea o legatura afectiva puternica intre tine si copil, care va dura tot restul vietii. Nimic nu se compara cu privirea puiului tau atunci cand suge la san. Iti vei cunoaste astfel mai bine bebelusul, vei reusi sa ii satisfaci mai usor nevoile si ii vei creste increderea in fortele proprii.

Categorie: Bebelus Pentru tine | Data publicarii: 2017-08-19 | Autor: Mamici Smart